veerkracht

Moeilijk. Moeilijk vind ik dat.

Mensen die op de barricaden staan tégen vanalles en nogwat en liefst ook nog iedereen. Ik heb ondertussen geleerd dat alles wat je aandacht geeft, groeit, dus als je tégen iets bent en dit overal fulmineert, dan geef je het aandacht en dan groeit het.

Simpel.

…en energie dat dat kost.

Ik zie en hoor en lees heel vaak dingen als reactie tégen iets en voel dan de drang om dit om te tunen naar vóór iets te willen kiezen. Ik ben nl. een grote voorstander van omdenken, van kansen zien, van creatieve oplossingen en binnenwegen én de gaatjes vinden waar het licht doorschijnt.

De eeuwige positivo. Naïef, ja.

Ik ben in het nu te dikwijls naar mijn goesting omringd door mensen die ervoor kiezen om in negativiteit en slachtofferrol te belanden en een ander er de schuld voor te geven en zelf geen verantwoordelijkheid nemen in de situatie. Mensen die pamfletten schrijven naar politici, die de schuld van gebroken vriendschappen bij anderen leggen, die ervoor kiezen om barricades op te werpen en mensen die kooien zetten. Virtueel of in het echte leven.

Toen ik gisteren voor de zoveelste keer iemand op zijn verantwoordelijkheid wees om zijn leven zelf in handen te nemen en zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor beslissingen en gedrag. Van wederomstuit kreeg ik de virtuele deur op mijn neus. Vandaag gebeurde dat opnieuw, 2 keer.

Gebruld heb ik gisteren, gebruld. In de auto met mijn raampjes dicht.

Ik ben dan maar Maria gaan bezoeken in de grot van Ranst en effe om advies gaan vragen. Nee, niet waar. Ik ben mijn pijn daar gaan neerleggen en heb twee kaarsjes gebrand. In de hoop dat dit het licht mag zijn dat door de gaatjes brandt en dat helderheid geeft in het donker.

Voor iedereen die tégen iets is of voor iedereen die zijn leven niet zelf in handen wil nemen maar in de slachtofferrol wil blijven zitten. Dat er een licht mag schijnen op een andere weg. Eentje van mogelijkheden, oplossingen, talenten en lef.

Dat er licht mag schijnen op mijn weg, zodat ik zonder te vechten kan kiezen voor mogelijkheden, oplossingen, talenten en lef.

Voor veerkracht.