Doseren

Daarstraks kreeg ik de vraag voorgeschoteld: “… en hoe doseer je dat dan allemaal, met uw ziek-zijn en-al”. Na even nadenken was het antwoord heel simpel:

Niet.

Ik doseer niet.

Ik heb dat een tijdlang geprobeerd, doseren en voelen hoe ik mijn energie moest spreiden om zo constant mogelijk te leven en de dingen te kunnen opvangen en toch zoveel mogelijk kwaliteit uit mijn leven te halen.

Ik kreeg daar stress van. Dan moest ik, op dagen dat ik me goed voelde, verplicht rusten omdat ik de volgende dag een afspraak had waar mijn batterijen vol voor moesten zijn en op dagen dat ik me slecht voel, toch nog iets doen van beweging omdat dat zo op mijn geprogrammeerde agenda stond. Resultaat: piekeren in bed en pijnlijke gewrichten van het overdoen. Dat wérkt dus niet.

Tot Karine van Oosterbos me een truukje gaf. “Als je ’s morgens wakker wordt, bepaal je je energielevel en het aantal punten dat dit heeft én je bepaalt hoeveel energie je iets kost en/of oplevert”

Dat betekent: ik had bijvoorbeeld gisteren 4 punten. Eten maken = 1 punt. Naar het WonderWijvenhuis gaan om open te doen = 1 punt. Een machine was ophangen = 2 punten. Dan schiet er dus weinig meer over voor de rest van de dag én de geplande opruimactie van de tuin te vervolmaken. Dus ging er ’s morgens een Appje naar manlief en de kinderen: wie kan er om 16u de tuin even een uur mee opruimen, alstublieft?

Stipt vijf voor vier stond dochterlief met vriendje in de tuin op te ruimen en was in een uurke de eerste hand om ‘m zomerklaar te krijgen geregeld.

Ik doseer niet. Ik delegeer. Want ik wil echt wel alles uit mijn leven halen. Life’s 2 short.