Dag 3 voor ons Fabie

Sinds begin september ben ik gestart met de kapperschool. De dokter zei nl. dat ik minstens één keer per week iets helemaal anders moest doen om mijn hersenen te herprogrammeren. Liefst iets dat ik nog nooit had gedaan én iets dat ver buiten mijn kennisgebied lag.

Kapperschool dus. Officieel: kappersmedewerker A.

Elke maandag begeef ik me met mijn boekentasje en koffer-op-wieltjes met het openbaar vervoer richting Encora in Berchem. In onze klas van 20-tal dames zitten een 8-tal nationaliteiten en evenzo religies, varierend van 15 tot 51 jaar en van maat 0 tot 46. De ene komt voor de lol, de andere om effectief het diploma te behalen en nog anderen om het diploma van hun land om te zetten naar een diploma van België. De niveaus van kennis en kunde zijn dan ook erg verschillend (van niveau 0, de mijne, tot niveau ‘ik had mijn eigen kapperszaak de voorbije 20 jaar’) .

De verhalen van mijn medestudenten maken me vooral erg bescheiden: een aantal zijn gevlucht uit oorlogsgebied, uit een oorlogsgezin of zitten op dit moment nog steeds in een grijze vluchtelingenzone. Daarover waarschijnlijk in een volgende blog meer.

Vandaag gingen we voor de eerste keer een massieve snit schuin achterwaarts alsook een watergolf met de krultang 16mm doen. In ’t schoon Vlaams: het kapsel van ons Fabiola, in ’t schoon Antwerps: “coupe ontploft”

Mijn ervaring? Zweten dat dat is! Trekken aan dat haar en aan die haarwortels, draaien draaien en blijven draaien, 2 uur zweten met een haardroger in de hand, met uw linkerhand iets anders doen dan uw rechterhand en dan nog wat knopjes drukken tegelijkertijd. Gelukkig is ons Suzy (zie foto) niet zo’n moeilijke en verdraagt ze mijn gezucht, gevloek, getrek en gepuf zonder morren. Ook haar hoofdhuid is bestand tegen het geweld van een beginneling die vandaag voor de derde keer in haar leven een haardroger vastheeft.

Oh, en nieuwsgierig als ik ben: natuurlijk heb ik gevraagd welke kapsels de dames op leeftijd van een andere religie onder hun hoofddoek hebben. Want zo’n Fabiolakapsel waar je zoveel werk in steekt, dat krijg je toch niet onder een doek? Wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *