Controversieel

‘I would like to start with 2 apologies. The first one is for only speaking English, the second one for being controversial’

Hij had meteen mijn aandacht, die dokter Julian Abel.

Zijn speech was de kick-off van een twee-en-een-half daags Symposium over ‘Compassionate Cities’. Vrij vertaald: een stad met een hart.

We praatten met een hondertal mensen vanuit allerlei vakgebieden over hoe we kijken naar palliatieve zorg en levenseindebegeleiding en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de gemeenschap hier meer en beter bij betrokken wordt en hoe het taboe rond sterven doorbroken wordt en waar we de sensatielust kunnen ombuigen naar echte verhalen waar Liefde de bovenhand krijgt.

Goei vraag.

Ik was daar uitgenodigd als ‘expert Community’. #oecoolisda

De controverse waar Dr. Abel op doelde bij het begin van het Symposium, was dat hij, wars van alle academische onderzoeken, tot de conclusie kwam dat er voor een ‘Compassionate Community’ drie belangrijke dingen zijn die ervoor zorgen dat mensen zich gedragen voelen:

Love, Laughter & Friendship

…en dat als het erop aankomt, cijfers, analyses, medische kennis en academische taal ondergeschikt en zelfs niet relevant bleken te zijn.

Ik was tot tranen toe geroerd. (aka: janken aan een expertentafel vol Universitaire Academici: check)

Zijn speech zorgde er bij mij voor dat de kleine rebelse niet-academische Pippi Langkous trots en sterk aan de tafel zat en met gerechte rug kon zeggen dat ze ‘Founder of a Controversial Compassionate Community of 23.000 women’ was.

De academische wenkbrauwen aan tafel gingen omhoog.

Mijn hart maakte een sprongetje.

Thank you for touching my soul, Dr. Abel.

PS: Cindy Pedeneau, gij WonderWijf, gij had voorspeld dat ik tussen oktober en januari mee zou stappen in een maatschappelijk relevant project. Ik dacht dat dat iets met de politiek was maar het bleek veel schoner te zijn. Merci.

PPS: u vroeg naar een logo voor Antwerpen als Compassionate City, meneer de Voorzitter?